2020 har været et Microsoft Teams år. Godt hjulpet på vej af covid-19 rundede online platformen i år et samlet antal brugere på godt 115 mio. på verdensplan. Det svarer til en stigning på 50 procent over de sidste 6 måneder (kilde: ZDnet.com). At Teams og andre lignende online platforme har dannet rammen om vores samarbejde i bygge- og anlægsbranchen i 2020 er tydeligt, men hvad har det af konsekvenser, når projektsamarbejdet mislykkedes og kampen om vores aftaler, viden og data begynder?

Af Mark Sørensen – MS Kommunikation

De forskellige online platforme stormer afsted og brugen af ydelser såsom Teams eller Slack har i høj grad også fundet vej til byggebranchen. Utallige byggemøder, IKT-møder og koordineringssnakke foregår på platforme, der som udgangspunkt ikke er lavet til at håndtere de juridiske aspekter af at flere firmaer arbejder sammen og hvor dataejerskabet er uigennemsigtigt. Det kan få seriøse økonomiske konsekvenser for et projekt, hvis de involverede aktører ikke tager stilling til dataadgang, -historik og -versionering på de nye online platforme. 

Hvem ejer kommunikationen på Microsoft Teams?

Teams har på mange byggeprojekter fået en rolle som en reel digital samarbejdsplatform. Det betyder, at det ikke kun er online videomøder, som faciliteres via Teams, men også at faktuelle byggedata bliver delt som adgange, links m.v. via chatten mellem bygherre, den rådgivende ingeniør og arkitekterne, da det ofte er her, man afstemmer og aftaler de næste skridt. 

Så længe byggesagen forløber efter planen og der ikke opstår uenigheder, er problemet i at dele og lagre denne viden i Teams måske ikke så stort, men især de rådgivende parter og arkitekterne løber en unødvendig risiko, så snart projektet og samarbejdet går skævt.

Problemet skal findes i, at der altid er én aktør, der ejer platformen og betaler for ydelsen, ligesom det er tilfældet med Teams. Det åbner op for muligheden for, at den part lukker kommunikationen og holder de øvrige aktører væk fra den information, der eksempelvis er delt via Teams.


Tore Hvidegaard, Direktør hos 3dbyggeri Danmark forklarer:

“Uanset om man bruger Teams, Slack eller en af de andre kommunikationsplatforme, så vil der altid være én part, der betaler for den service. Derfor er det også denne part, der har magten til at “trække stikket” og lukke de øvrige aktører ude af datafællesskabet”.

At magtforholdet er skævt i forhold til, hvem der betaler og dermed ejer kommunikationsplatformen er én ting, men det afgør også hvem, der faktisk ejer den information, som bliver delt på Teams, Slack eller en tredje lignende platform. 

– Tore Hvidegaard fra 3dbyggeri uddyber: 

“Jeg kunne forestille mig, at der er mange aktører, såsom rådgivende ingeniører og arkitektvirksomheder, der ikke er klar over den risiko de løber ved de facto at lade ejerskabet over deres online kommunikation ligge hos for eksempel bygherren eller totalentreprenøren”.

Når bølgerne går højt og samarbejdet går galt?

I IKT bekendtgørelsen beskrives det, at der altid skal være en fyldestgørende log og at alle parterne skal have adgang til at downloade filer og data til enhver tid fra eksempelvis projektweb. Ifølge Tore Hvidegaard er tendensen dog, at meget af den fælles information, der deles via eksempelvis Teams ikke bliver lagret i projektweb eller hos de enkelte aktører. Dataen er altså bundet op på platforme, som kan lukkes ned af den betalende part, uden nogen form for backup eller anden tilgang til dataene. 

“Det, der er den helt store udfordring er kombinationen af, at disse platforme er bygget op omkring, at der er én part, der betaler for og dermed ejer kommunikationen, samtidig med, at der ikke automatisk findes nogen registreret historik eller backup af de data, der deles på disse platforme, så snart adgangen bliver taget fra én”.

– Tore Hvidegaard, 3dbyggeri Danmark

Som Teams og de øvrige lignende platforme fungerer nu, er det langtfra altid teknisk muligt, at deles om ejerskabet af kommunikationen. Hertil skal der juridiske greb til. 

Men hvad kan vi så gøre for at sikre, at alle byggeriets parter kan beholde adgang til den information, der er afgørende for et vellykket byggeri?

Hos 3dbyggeri har vi fire konkrete bud på, hvordan du sikrer dig, inden du deler via Teams og andre online platforme:

1. Identificér risikoen

Identificér risikoen ved at bruge en online kommunikationsplatform. Find ud af, hvor problemerne kan opstå. Det kan gøres ved at få klarhed over rollefordelingen mellem bygherren og de øvrige aktører. Stil de relevante spørgsmål og overvej om I kan stå på mål for det:

– Hvor ligger dataen?
– Hvordan og hvem har adgang til data?
– Hvem kan lukkes ude og hvem styrer det?

2. I konfliktperioder

Konfliktperioder har det med at ændre adgangen til data, som det også kan være tilfældet med projektweb. Sikre jer, at der er en klar aftale omkring hvem og hvornår man kan lukkes ude af den online platform, hvis et samarbejde går skævt. Det er vigtigt at få dette scenarie italesat.

3. Regelmæssige backups

Husk at lave regelmæssige backups. Udtræk fra Teams kan være en sikring mod at miste data via en mistet adgang. Se hvordan du løbende kan downloade chathistorik gennem din admin adgang og via Microsoft Security and Compliance Center: https://regroove.ca/stellark/2019/07/02/how-to-export-ms-teams-chat-history/

4. Redigeringshistorikken

Redigeringshistorikken kan være afgørende, da der kan opstå usikkerhed omkring hvem, der har ændret hvad og hvornår. Versioneringer af dataen er afgørende, da man gerne skulle kunne se, hvad der er lavet af ændringer ift. data og filer. Dette kan blive afgørende i dialogen med bygherren og de øvrige aktører i projektet i tilfældet af, at man er blevet lukket ude af datafællesskabet i en periode.

Demokratisér adgangen til informationen på byggeprojekterne

Det er tydeligt, at meget godt følger med de nye platforme, når det kommer til hurtigt at kunne komme i kontakt med projektets forskellige parter. Beslutningerne sker hurtigere og kommunikationen er blevet mere flydende. 

Men Ifølge Tore Hvidegaard har alle byggeriets parter brug for at tage stilling til, hvordan vi sikrer, at alle kan tilgå de fælles byggedata gennem hele projektperioden.

Foruden de lavpraktiske løsninger vi nævner i denne artikel, kunne en løsning være en konkret tredjepartsaftale, hvor en neutral part sidder på adgangen til den fælles byggedata, hvad enten den er bundet i Teams, projektweb eller en tredje platform.

På den måde kan vi demokratisere adgangen til de fælles byggedata, så det ikke udelukkende er den betalende bygherre, der via ejerskab over kommunikations- platformen automatisk tager ejerskab over de fælles byggedata. 

3dbyggeri Danmark har rådgivet om digitalisering af byggebranchen, data management og BIM siden 2007.