Med et afsæt i teaterverdenen, og med 3D-modellering som en fast del af værktøjskassen, er Stouenborg blevet en markant leverandør af lys- og lydinstallationer til en bred vifte af kulturinstitutioner, events, teatershows og kunstinstitutioner verden over. Stouenborgs brug af 3D-modellering til både at nedbringe kollisioner i BIM modellen og til at udfolde lyd, lys og storytelling, sker i en teater- og eventbranche, hvor udbredelsen af BIM er begrænset, men hvor fordelene er til at få øje på.


Af Mark Sørensen, MS Kommunikation

Hos Stouenborg fortæller man historier med teknik og i løbet af de sidste tre år er brugen af BIM modeller og Revit blevet en integreret del af den fortælling. 

Anders Jørgensen, der er Projektchef hos Stouenborg, ser brugen af BIM og 3D-modeller, som et ekstra lag, der sikrer, at teamet, der hovedsageligt består af lys- og lyddesignere, kan få den interessante historie frem. 

“For os er det historien, der er interessant. Når vi står overfor en opgave med at skabe fortællinger gennem lys-og lydinstallationer på eksempelvis Den Blå Planet, så er det i høj grad vores BIM arbejde, der muliggør, at vi kan fortælle den historie vi gerne vil. BIM og 3D-modelleringen er blevet en del af vores metode”.

– Anders Jørgensen, Projektchef hos Stouenborg

Lys, lyd og 3D-modellering

De sidste to år har arbejdet med BIM og 3D-modellering taget fart hos Stouenborg og er nu blevet en inkorporeret del af de projekter, som lys- og lydspecialisten udfører både nationalt og i udlandet. 

Ifølge Anders Jørgensen skal årsagen til, at Stouenborg er begyndt at arbejde med 3D-modellering, findes i den BIM orienterede digitalisering, der har været under udvikling i byggebranchen de sidste mange år. 

“Vores projektsamarbejde med bygherrer, arkitekter og øvrige aktører er de sidste par år i højere grad blevet systematiseret via Revit og BIM modellerne. Vi er sådan set en naturlig del af den udvikling, der sker i byggebranchen, hvor fagentreprenørerne løbende bliver skarpere på brugen af digitale modeller, også selv om vores leverancer skiller sig lidt ud”.

– Anders Jørgensen, Projektchef hos Stouenborg

Især de automatiserede kollisionstests i BIM modellerne, som man kender dem fra større byggeprojekter, har sikret et overblik over de forskellige installationer og fagentrepriser, hvor lys og lyd gerne er én af mange. 

“En klar fordel ved at arbejde med BIM er at kunne deltage aktivt i de kollisionsmøder, der foreligger på baggrund af ændringer i 3D-modellerne. Det gjorde eksempelvis, at vi på vores leverance til Karolinska Universitet i Stockholm fik holdt antallet af kollisioner i BIM modellen helt nede på 2 ud af samlet set 4000 opsatte enheder”.

– Anders Jørgensen, Projektchef hos Stouenborg

(Ved at arbejde i 3D synliggør man hvad der ofte kan gemme sig på simple 2D tegninger og diagrammer. Herover ses et Revit udsnit fra en lydinstallation på Örebro universitet i Sverige. Kilde: Stouenborg)  

For at få tilføjet og placeret det lys- og lydudstyr, som er nødvendige for at få det rigtige lys- og lyddesign tager Stouenborg udgangspunkt i arkitektens BIM modeller. Foruden at give både fagentreprenøren og de øvrige aktører på de konkrete projekter bedre mulighed for at orientere sig i projekterne i forhold til placeringer af lys- og lydudstyret, så har brugen af BIM også kastet nogle andre fordele af sig for lys- og lydspecialisten. Her bliver både den tidlige involvering, samt værdien for driftspersonalet efter endt projektering fremhævet af projektchefen. 

“Det, at vi nu beriger Revit modellerne med vores informationer, har styrket vores samarbejde med de forskellige aktører, der er i spil på projekter. Via vores digitale leverancer i BIM modellerne sikrer vi både, at vi kommer ind og bliver en del af bygherreleverancen på et tidligt stadie. Og samtidig bringer det værdi videre til driftspersonalet, at placeringen af lys- og lydinstallationerne bliver en fuldt ud integreret del af den fremtidige driftsmodel”.   

– Anders Jørgensen, Projektchef hos Stouenborg

For Stouenborg handler det om at tage aktiv del i det digitale samarbejde, der sker mellem aktørerne på de store projekter, og hvor lys- og lydinstallationerne ofte fylder enormt meget i BIM modellerne.     

(Lys- og lydudstyr påvirker både arkitekturen og rummenes design. Men via 3D modellerne kan man bedre sætte sig i brugerens sted og vurderer om den valgte løsning passer med den historie man ønsker at fortælle. Kilde: Stouenborg)

Når kunstnerisk storytelling smelter sammen med BIM

Hovedparten af teamet, der får historierne til at leve gennem lys- og lydteknik har en baggrund fra statens teaterskole, hvor fag som kultur- og idéhistorie og dramaturgi er en del af pensum. Hos Stouenborg møder BIM-faglighed altså en teaterfaglighed, der tilsammen skaber levende historier. 

“Når man bygger lys- og lyddesign på museer og lignende, så er det afgørende, at man både forstår delelementerne i den gode og interessante historie, og at man samtidig anskaffer sig den tekniske faglighed, herunder BIM og 3D-modelleringen, der er med til at realisere installationerne”.

– Anders Jørgensen, Projektchef hos Stouenborg

Af samme årsag har man hos Stouenborg valgt at benytte sig af 3dbyggeri til at tegne de forskellige installationer ind i selve BIM modellerne. 

“For os hos Stouenborg er det virkelig effektivt at benytte os af eksterne BIM eksperter til at realisere vores BIM leverancer i 3D-modellerne, og berige disse med data i form af IFC* pakker direkte fra producenterne. I de tilfælde, hvor vores leverandører af udstyr ikke har en IFC pakke, jamen så tegner 3dbyggeri det direkte ind i BIM modellen for os. Man kan vel kalde 3dbyggeri for vores tegnestue”

– Anders Jørgensen, Projektchef hos Stouenborg

Ifølge Anders Jørgensen vil brugen af BIM i forbindelse med lys- og lyddesign på sigt kunne udvikle sig til at blive et decideret konkurrenceparameter, når der skal indgås aftaler om større leverancer til diverse byggeprojekter både herhjemme og i udlandet. 

“Det er ikke så mange lys- og lydspecialister, der benytter sig af BIM og 3D-modellering endnu, men vi ser tydeligt et stigende behov for det digitale BIM samarbejde fra vores samarbejdspartnere i byggebranchen og den tendens ser ikke ud til at stilne af igen”.

– Anders Jørgensen, Projektchef hos Stouenborg

*IFC er et åbent fil-format udviklet af organisationen buildingSMART til brug i udveksling af BIM på tværs af fagdiscipliner og softwareplatforme

3dbyggeri Danmark har rådgivet om digitalisering af byggebranchen, data management og BIM siden 2007.