Den nye skribent om – Målet og midlet


Overview-plan_til_web440


Bjørnen sover…
Byggeri 2.0 har været gået i vinterhi, og som en ægte bjørn har vi ladet bloggen hvile henover årsskiftet. Der er dog egentlig ikke blevet sovet vintersøvn – i stedet har travlheden hersket en del i kulissen. Men med forårets (forhåbentlig) snarlige komme, er det på tide at få lukket bjørnen ude af hulen – og ud kommer sørme en helt ny lille bjørn…
3dbyggeri danmark har i det nye år udvidet staben med en ny medarbejder og det er mig. Jeg hedder Karen Sarna Hansen, og jeg har fået fornøjelsen af at skrive mit første indlæg her på bloggen, og det er ikke uden en vis ærefrygt, at jeg nu begiver mig ud i at sætte ord på nogle af mine egne tilgange til byggebranchens digitale udvikling.
Men først helt kort om mig. Jeg har en baggrund og uddannelse som arkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus, og jeg har bl.a. arbejdet med digitalisering og BIM i både uddannelse og udførelse som henholdsvis underviser på Arkitektskolen og som projektkoordinator og BIM-konsulent hos 3F Bygge og Anlæg i Aarhus.
Jeg har glædet mig meget til at blive en del af 3dbyggeri danmark og til at arbejde aktivt med nogle af byggeriets mest aktuelle digitaliseringsprojekter. Så jeg er nok mere som en fisk i vandet for tiden – end en groggy vinterbjørn.
Levering af digital viden – til tiden.
Digitaliseringen afslører ind imellem vores traditionsbundne branches største svaghed. Nemlig at vi generelt ved for lidt om, hvad hinanden laver – og om hvad der i virkeligheden skaber værdi for parterne på tværs af faggrænserne. Digitaliseringen bør være et middel til at udvide vores kendskab til hinandens fagområder – og den skaber ikke mindst en nødvendighed her for.
Nu er vi nået så langt, at det efterhånden er gået op for de fleste i byggebranchen, at informationsbærende bygningsmodeller indeholder uanede muligheder for procesoptimering, for praktisk taget alle fag-grene og i alle faser af en byggeproces. Det interessante bliver nu at se, om vi også kan lykkes med at få ordentligt hul igennem til den del, der handler om at få leveret den nødvendige og værdibærende information på det rette tidspunkt og i rette format.
Hos 3dbyggeri danmark arbejder vi i øjeblikket med grænsefladerne i byggeprocessen og med at formidle vores viden fra modellerne til de personer, der skal bringe den videre og få værdi ud af den på pladsen. Samtidig forsøger vi at finde en form på formidlingen, som står mål med den hverdag og aktualitet, den anvendes i – nu og her.
For det rette ‘format’ er måske ikke kun de informationsbærende digitale modeller – som alle vi BIM-nørder er så glade for – men kan også være noget så simpelt som et anvendeligt (trykt) arbejdsdokument, der formidler viden fra modellen på en måde, som modtageren kan bruge aktivt med det samme – også selv om han eller hun aldrig før har anvendt en BIM-model.
I sidste ende er modtagelsen af vidensmateriale jo lige så vigtig som overleveringen af den. Men vi kan, som formidlere, gøre en masse for at sikre, at den samles op og sættes i spil fremadrettet hos næste part i processen.
Det kan jo være lidt af en kamel at sluge, når man er så dedikeret til den digitale verden, som mange af os er. Men vi må huske på, at for at opnå den effektive digitale proces, vi alle ønsker, er vi nødt til at blive bedre til at overlevere brugbar viden til hinanden. Det gælder også når vi leverer til dem, der mener at trykt materiale nu engang er bedst.

Bjørnen sover…

Byggeri 2.0 har været gået i vinterhi, og som en ægte bjørn har vi ladet bloggen hvile henover årsskiftet. Der er dog egentlig ikke blevet sovet vintersøvn – i stedet har travlheden hersket en del i kulissen. Men med forårets (forhåbentlig) snarlige komme, er det på tide at få lukket bjørnen ude af hulen – og ud kommer sørme en helt ny lille bjørn…

3dbyggeri danmark har i det nye år udvidet staben med en ny medarbejder og det er mig. Jeg hedder Karen Sarna Hansen, og jeg har fået fornøjelsen af at skrive mit første indlæg her på bloggen, og det er ikke uden en vis ærefrygt, at jeg nu begiver mig ud i at sætte ord på nogle af mine egne tilgange til byggebranchens digitale udvikling.

Men først helt kort om mig. Jeg har en baggrund og uddannelse som arkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus, og jeg har bl.a. arbejdet med digitalisering og BIM i både uddannelse og udførelse som henholdsvis underviser på Arkitektskolen og som projektkoordinator og BIM-konsulent hos 3F Bygge og Anlæg i Aarhus.

Jeg har glædet mig meget til at blive en del af 3dbyggeri danmark og til at arbejde aktivt med nogle af byggeriets mest aktuelle digitaliseringsprojekter. Så jeg er nok mere som en fisk i vandet for tiden – end en groggy vinterbjørn.

Levering af digital viden – til tiden.

Digitaliseringen afslører ind imellem vores traditionsbundne branches største svaghed. Nemlig at vi generelt ved for lidt om, hvad hinanden laver – og om hvad der i virkeligheden skaber værdi for parterne på tværs af faggrænserne. Digitaliseringen bør være et middel til at udvide vores kendskab til hinandens fagområder – og den skaber ikke mindst en nødvendighed her for.

Nu er vi nået så langt, at det efterhånden er gået op for de fleste i byggebranchen, at informationsbærende bygningsmodeller indeholder uanede muligheder for procesoptimering, for praktisk taget alle fag-grene og i alle faser af en byggeproces. Det interessante bliver nu at se, om vi også kan lykkes med at få ordentligt hul igennem til den del, der handler om at få leveret den nødvendige og værdibærende information på det rette tidspunkt og i rette format.

Hos 3dbyggeri danmark arbejder vi i øjeblikket med grænsefladerne i byggeprocessen og med at formidle vores viden fra modellerne til de personer, der skal bringe den videre og få værdi ud af den på pladsen. Samtidig forsøger vi at finde en form på formidlingen, som står mål med den hverdag og aktualitet, den anvendes i – nu og her.

For det rette ‘format’ er måske ikke kun de informationsbærende digitale modeller – som alle vi BIM-nørder er så glade for – men kan også være noget så simpelt som et anvendeligt (trykt) arbejdsdokument, der formidler viden fra modellen på en måde, som modtageren kan bruge aktivt med det samme – også selv om han eller hun aldrig før har anvendt en BIM-model.

I sidste ende er modtagelsen af vidensmateriale jo lige så vigtig som overleveringen af den. Men vi kan, som formidlere, gøre en masse for at sikre, at den samles op og sættes i spil fremadrettet hos næste part i processen.

Det kan jo være lidt af en kamel at sluge, når man er så dedikeret til den digitale verden, som mange af os er. Men vi må huske på, at for at opnå den effektive digitale proces, vi alle ønsker, er vi nødt til at blive bedre til at overlevere brugbar viden til hinanden. Det gælder også når vi leverer til dem, der mener at trykt materiale nu engang er bedst.

Information and Links

Join the fray by commenting, tracking what others have to say, or linking to it from your blog.


Other Posts
Netværksmøde: IFC som omdrejningspunkt
Trimble goes for VICO

Om forfatteren

Photograph of author Karen

Karen Sarna Hansen, Arkitekt MAA.

Konsulent og projektleder i 3dbyggeri danmark med flere års erfaring i byggeriets digitalisering.

Har arbejdet med BIM i både undervisnings- og udførelsesmæssig sammenhæng, og tidligere ydet en større indsats som en del af bestyrelsen bag BIM Aarhus-netværkets arrangementer.


Write a Comment

Take a moment to comment and tell us what you think. Some basic HTML is allowed for formatting.

Reader Comments

[...] med de 2D-baserede arbejdsmetoder, som stadig vejer tungt mange steder. (Mere om det i vores tidligere blogindlæg ‘Målet og [...]

It’s hard to find well-informed people in this pparticular topic, however, yyou sound like you know what
you’re talking about! Thanks

We’re a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.
Your website provided us with useful info to work on. You
have done a formidable process and our whole group will likely be thankful
to you.

Nice post. I waas checking constantly this blog and I’m impressed!
Very helpful information particularly the last part
:) I care for such info a lot. I was looking for this certain info for
a long time. Thank you and good luck.