En bæredygtig cirkel – ildsjæle og økonomi


Circular_economy

At vi i byggesektoren skal have mere fokus på bæredygtighed er ikke nogen nyhed, og at alle byggematerialeproducenter med respekt for sig selv har et ‘bæredygtigt’ produkt på hylderne – i ordet bredeste (og til tider mest bøjede) form – har de fleste vist også lagt mærke til.

Men efter undertegnedes mening er der desværre alt for mange der kun interesserer sig for de ellers gode, grønne tanker pga kortsigtede gevinster – og er det ikke netop fokus på de kortsigtede gevinster gennem de sidste 100 år, der har gjort at vi nu bliver nød til at tænke mere langsigtet!

Nogle der ser ud over dette er det danske initiativ/NGO CreadlePeople, som vi hos 3dbyggeri har fuldt interesseret siden deres opstart. Det startede op som et frivilligt initiativ, drevet af folk som tror på ideen med at produkter skal gennemtænkes fra de skabes (fra Vugge…), over brug, til genbrug af helheder, dele eller materialer i nye produkter (…til Vugge).

Konceptet er kendt som ‘Cradle to Cradle’, og heldigvis er der andre end CradlePeople som har fået øjnene op for dette, senest VELUX fonden, som nu har givet deres støtte til CradlePeople og deres virke i de næste par år. Tillykke med støtten!

Men er det nok med bedre produkter…

For når man taler om bæredygtighed er lykken ikke gjort med fokus på produkterne alene. Økonomien og forretningen skal også tænkes ind, og netop dette virker som den helt store stopklods for mange virksomheder. Det er svært at tænke ud af boksen, når vi har bundet så meget af vores forretningslogik op på en forbrug og smid væk økonomi.

I dag har vi i høj grad et system som baserer sig på tanken om vækst: linier, kontinuerlig vækst. Og kan en genbrugs (cirkulær) tankegang passes sammen med en linier økonomi, når virksomheder i dag direkte arbejder med at deres produkter skal gå i stykker indenfor en bestemt periode, for at sikre at forbrugerne køber nyt!

Det er der heldigvis også nogle der er begyndt at se på, ikke mindst konsulentvirksomheden McKinsey & Company , i deres rapport ‘Towards a Circular Economy’ som netop er offentliggjort og kan hentes på rapportens hjemmeside.

Ordene i rapporten passer som støbt til tankerne hos CradlePeople og det arbejde de står for. Men rapporten tager tankerne ud over de konkrete produkter og begynder at skitsere en helt ny måde at lave og drive forretning på. En måde som indeholder alt fra produktion over alle de services der kan ligger rundt om det enkelte produkt, til genbrug og destruktion i sidste ende.

Alt sammen ord og ideer som støtter tankerne om at skabe bæredygtighed fra vugge til vugge.

Så mon ikke der er flere ting som bliver fejret hos CradlePeople.

Information and Links

Join the fray by commenting, tracking what others have to say, or linking to it from your blog.


Other Posts
Optimering af objekter – for øjets og computerens skyld
Why did Trimble buy Sketchup?

Om forfatteren

Photograph of author Tore

Tore Hvidegaard, Arkitekt MAA

Partner i 3dbyggeri danmark, og arbejder til dagligt med integration af nye digitale værktøjer i byggebranchen. Har gennem en årrække arbejdet som praktiserende arkitekt og underviser i CAD, 3D og visualisering.

Fokus er opsamling af ny viden, bedre kommunikation og mere vidensdeling, også på tværs af traditionelle fagskel.


Write a Comment

Take a moment to comment and tell us what you think. Some basic HTML is allowed for formatting.

Reader Comments

Hvordan ser det ud indenfor vinduesbranchen med bæredygtighed? Jeg synes man for nogle år siden debatterede ret intenst, at bæredygtighed i høj grad skulle hænge sammen med levedygtighed og langtidsholdbarhed. Kender I til nogle nye principper/produkter der udspringer af disse tanker?

Kære Hanne

Nej, det gør vi ikke specifikt.

Men på nogle punkter virker det som om Vinduesbranchen har valgt et fokus på de energimæssige egenskaber på deres produkter, frem for den cirkulære økonomi og genanvendelse af produkternes materialer.

Ikke fordi disse nødvendigvis er modsætninger, men jeg har hørt flere ‘eksperter’ udtale sig om problematikkerne med brugen af kompositmaterialer i forhold til genbrug og -anvendelse. Og netop disse kompositmaterialer har jo en voldsom fremgang i vinduesbrancherne disse år pga nogle unikke energimæssige egenskaber.

Hey Tore.
Jeg går og planlægger et få et nyt tag til mit forholdsvist bæredygtige lavenergi-hjem – men har svært ved at gennemskue markedet for bæredygtigt tagbyggeri. Har været rundt på forskellige sider, bl.a. http://www.compara.dk/pris-nyt-tag + et par andre, men vil blot høre om du kunne anbefale nogle byggevirksomheder med fokus på grønne tage?
Petter

Hej Petter

Beklager, det kan jeg desværre ikke.
Mit kendskab til netop det område er noget begrænset.
Men prøv at søge på f.eks http://www.digitaleprodukter.dk, det kan være du kan finde noget der passer til dine behov der.

-Tore