Til minde om Lise Borup


Lise

Natten til den 28. april døde Lise Borup.
Gennem flere år end stifterne i 3dbyggeri danmark har på bagen var Lise en af de (hvis ikke den) fremmeste ekspert og debattør indenfor klassifikations- og informationsstrukturerings områderne i byggebranchen og i DK generelt.
Lises mantra var at ‘få styr på tingene’, og hun arbejdede gennem de sidste 40-50 år på at få byggebranchen til at forstå nødvendigheden af netop dette, og samtidig sørge for at den rigtige intellektuelle og videnskabelige ballast lå til grund for de centrale beslutninger. Noget hun desværre alt for ofte måtte konstatere ikke var tilfældet.
Vi nåede kun at kende Lise i 5 år.
Hun blev opmærksom på 3dbyggeris arbejde, med vores digitale produktkatalog, gennem en artikel i et fagblad og sendte efterfølgende den første af mange (og lange) mails til os. Budskabet i mailen var vist nogenlunde: “Velkommen til byggeriet drenge – det bliver sgu svært for Jer”. Et budskab som nemt kunne være blevet misforstået havde vi ikke hurtigt fundet ud af hvilket varmt og humoristisk menneske der gemte sig bag den skarpe – og til tider nådesløse – pen.
Efter vi modtog denne mail var Lise i lange perioder en stor del af vores virke i 3dbyggeri danmark, hvor vores fælles kamp for at skabe et overblik over byggematerialer, knyttede et særligt bånd og en gav en fælles forståelse for, at der virkelig var mening med det vi lavede, til trods for al modstanden.
Lise var nysgerrig, havde meget på hjertet og havde bestemt altid noget at komme med, hvilket gjorde det svært for hende at formulere sig i korthed, på skrift såvel som mundtligt.
I mange år have 3dbyggeris timeseddel sit helt eget felt med Lises navn på, grundet de mange timer vi brugte i telefonen med hende på udveksling af ideer mv. For skrev vi timerne på ‘research’ eller ‘udvikling’ gav det samlet et helt skævt billede af hvad vi havde brugt timerne på.
Det Lise nok vil blive husket mest for var hendes udsædvanlige skarpe vid og pen. Hun lod sig aldrig spise af med buzz-word og hurtige svar, og hun vendte altid tilbage med skarp dessikering og grundig gennemgang af de ord og vendinger man netop havde havde brugt. For hun havde sgu’ undersøgt hvad det betød! Ikke som os andre der kaster om os med begreber vi ikke rigtig ved hvad er. Så var man ikke velforberedt og havde man ikke sine kilder i orden var man ikke godt stillet i en diskussion med hende.
Men det specielle ved hende var at til trods for hendes kontante stil, og at hun til tider kunne være belærende, altid søgte at tale til folk i øjenhøjde, med et evigt håb at hjælpe folk til at få indsigt og viden i de sager hun så inderligt brændte for.
Men hendes specielle stil, og tilgang til diskussioner på et højere intellektuelt niveau end man generelt er vandt til i byggebranchen, gav hende også et ry som noget af en rappenskralde og som en person der var svær at arbejde sammen med. På mange måder var dette ry ganske velfortjent; hun var en rappenskralde som sagde sin mening råt og usødet, og hun kunne til tider være enorm svær at arbejde sammen med. Men alt for ofte blev disse prædikater givet af folk som ikke forstod hvilken kapacitet de havde med at gøre, eller som bare var godt sure over at de var blevet godt og grundigt ‘tørret’ i en diskussion med hende.
Vi er stolte af at have arbejdet sammen med Lise over de sidste år, og i al beskedenhed tror jeg det lykkedes os ‘drenge’ at vinde en smule af hendes respekt, omend det nok var mere for vores gå-på-mod end vores intellektuelle formåen indenfor klassifikationsområdet.
For hun var idealist og stolt af ikke at have forstand på det ‘politiske spil’. Hun værdsatte et godt hoved og en god arbejdsmoral, frem for at sige de rigtige ting til de rigtige menesker.
Vi kan kun tilslutte os Peter Hauchs mindeord: “Vi vil fremover savne en mentor, og byggebranchen vil savne en utrættelig og skarp debattør.”
Lise døde på Frederiksberg Hospital efter kort tids sygdom, og efterlader sig en stor familie – børn og børnebørn – og alle der har vekslet blot et par ord med hende ved, at de var hendes ét og alt. Hun blev 77 år.
Hun vil blive bisat mandag den 7. maj 2012 kl 11:00 i Frederiksberg Hospitals Kapel.

Natten til den 28. april døde Lise Borup.

Gennem flere år end stifterne i 3dbyggeri danmark har på bagen var Lise en af de (hvis ikke den) fremmeste ekspert og debattør indenfor klassifikations- og informationsstrukturerings områderne i byggebranchen og i DK generelt.

Lises mantra var at ‘få styr på tingene’, og hun arbejdede gennem de sidste 40-50 år på at få byggebranchen til at forstå nødvendigheden af netop dette, og samtidig sørge for at den rigtige intellektuelle og videnskabelige ballast lå til grund for de centrale beslutninger. Noget hun desværre alt for ofte måtte konstatere ikke var tilfældet.

Vi nåede kun at kende Lise i 5 år. Hun blev opmærksom på 3dbyggeris arbejde, med vores digitale produktkatalog, gennem en artikel i et fagblad og sendte efterfølgende den første af mange (og lange) mails til os. Budskabet i mailen var vist nogenlunde: “Velkommen til byggeriet drenge – det bliver sgu svært for Jer”. Et budskab som nemt kunne være blevet misforstået havde vi ikke hurtigt fundet ud af hvilket varmt og humoristisk menneske der gemte sig bag den skarpe – og til tider nådesløse – pen.

Efter vi modtog denne mail var Lise i lange perioder en stor del af vores virke i 3dbyggeri danmark, hvor vores fælles kamp for at skabe et overblik over byggematerialer, knyttede et særligt bånd og en gav en fælles forståelse for, at der virkelig var mening med det vi lavede, til trods for al modstanden.

Lise var nysgerrig, havde meget på hjertet og havde bestemt altid noget at komme med, hvilket gjorde det svært for hende at formulere sig i korthed, på skrift såvel som mundtligt.

I mange år have 3dbyggeris timeseddel sit helt eget felt med Lises navn på, grundet de mange timer vi brugte i telefonen med hende på udveksling af ideer mv. For skrev vi timerne på ‘research’ eller ‘udvikling’ gav det samlet et helt skævt billede af hvad vi havde brugt timerne på.

Det Lise nok vil blive husket mest for var hendes udsædvanlige skarpe vid og pen. Hun lod sig aldrig spise af med buzz-word og hurtige svar, og hun vendte altid tilbage med skarp dessikering og grundig gennemgang af de ord og vendinger man netop havde havde brugt. For hun havde sgu’ undersøgt hvad det betød! Ikke som os andre der kaster om os med begreber vi ikke rigtig ved hvad er. Så var man ikke velforberedt og havde man ikke sine kilder i orden var man ikke godt stillet i en diskussion med hende.

Men det specielle ved hende var at til trods for hendes kontante stil, og at hun til tider kunne være belærende, altid søgte at tale til folk i øjenhøjde, med et evigt håb at hjælpe folk til at få indsigt og viden i de sager hun så inderligt brændte for.

Men hendes specielle stil, og tilgang til diskussioner på et højere intellektuelt niveau end man generelt er vandt til i byggebranchen, gav hende også et ry som noget af en rappenskralde og som en person der var svær at arbejde sammen med. På mange måder var dette ry ganske velfortjent; hun var en rappenskralde som sagde sin mening råt og usødet, og hun kunne til tider være enorm svær at arbejde sammen med. Men alt for ofte blev disse prædikater givet af folk som ikke forstod hvilken kapacitet de havde med at gøre, eller som bare var godt sure over at de var blevet godt og grundigt ‘tørret’ i en diskussion med hende.

Vi er stolte af at have arbejdet sammen med Lise over de sidste år, og i al beskedenhed tror jeg det lykkedes os ‘drenge’ at vinde en smule af hendes respekt, omend det nok var mere for vores gå-på-mod end vores intellektuelle formåen indenfor klassifikationsområdet.

For hun var idealist og stolt af ikke at have forstand på det ‘politiske spil’. Hun værdsatte et godt hoved og en god arbejdsmoral, frem for at sige de rigtige ting til de rigtige menesker.

Vi kan kun tilslutte os Peter Hauchs mindeord: “Vi vil fremover savne en mentor, og byggebranchen vil savne en utrættelig og skarp debattør.”

Lise døde på Frederiksberg Hospital efter kort tids sygdom, og efterlader sig en stor familie – børn og børnebørn – og alle der har vekslet blot et par ord med hende ved, at de var hendes ét og alt. Hun blev 77 år.

Hun vil blive bisat mandag den 7. maj 2012 kl 11:00 i Frederiksberg Hospitals Kapel.

Information and Links

Join the fray by commenting, tracking what others have to say, or linking to it from your blog.


Other Posts
Why did Trimble buy Sketchup?
Konkurrencefordel med beskrivelser

Om forfatteren

Photograph of author Tore

Tore Hvidegaard, Arkitekt MAA

Partner i 3dbyggeri danmark, og arbejder til dagligt med integration af nye digitale værktøjer i byggebranchen. Har gennem en årrække arbejdet som praktiserende arkitekt og underviser i CAD, 3D og visualisering.

Fokus er opsamling af ny viden, bedre kommunikation og mere vidensdeling, også på tværs af traditionelle fagskel.


Write a Comment

Take a moment to comment and tell us what you think. Some basic HTML is allowed for formatting.

Reader Comments

Tore, du skal have tusinde tak for de smukke ord om vores kære mor. Lars Andersen