3dbyggeri hjælper MT Højgaard


Den Blå Planet byggepladsindretning i Google SketchUp

I det seneste nummer af bips nyt (pdf) kan man læse hvorledes MT Højgaard A/S og datterselskabet Ajos har taget det gratis 3D modelleringsværktøj Google SketchUp i brug til bl.a. planlægning og styring af byggepladsindretning.

Brugen af 3D værktøjer til planlægning af byggepladser er en helt ny tankegang i Danmark, og brugen af SketchUp i denne sammenhæng er smart, da værktøjet er gratis og hurtigt at lære at bruge.

Når logistikken på en byggeplads skal planlægges tegnes pladsen hurtigt op i Google SketchUp og komponenter – f.eks. skurvogne, kraner og containere – trækkes ind i modellen. Derved bliver det let at planlægge, få overblik, visualisere og diskutere løsningen i projektgruppen, samt få styr på hvilke enkeltdele der skal bruges, og om forskellige krav til byggepladsen er overholdt.

3dbyggeri har været tæt indvolveret i udviklingen af denne nye arbejdsmetode, og har bl.a. hjulpet til med udvikling af såkaldte “dynamic components” og har ligeledes udviklet et SketchUp plugin ved navn “Site Inventory”.

Site Invetory er værktøjet der gør det muligt hurtigt at få et overblik over både hvilket materiel der er i brug på byggepladsen, hvor mange m2 adgangsvej m.m. modellen indeholder og om krav til forskellige typer materiel er overholdt.

Værktøjet er derudover lavet så det spiller sammen med MT Højgaards andre værktøjer, så det f.eks. til slut er muligt at eksportere listen over byggepladsmateriel direkte til Sigma eller Microsoft Excel, hvilket er med til at sikre en meget nemmere og præcis kalkulation.

Et spændende ‘lille’ projekt, som viser hvor langt man kan komme med med en målrettet indsats, såfremt man får overblik over ens processer, værdikæde samt vurderer hvilke værktøjer der ligger indenfor rækkevidde.

Information and Links

Join the fray by commenting, tracking what others have to say, or linking to it from your blog.


Other Posts
Videoer: Udvikling af produktionskortet
Vi præsentere: Bedre Revit familier med ny teknik

Om forfatteren

Photograph of author Thomas

Thomas Watson Steen

Partner i 3dbyggeri danmark med hovedansvar inden for udvikling og brugervenlighed. Thomas har arbejdet professionelt med IT og internettet siden slutningen af 90'erne.

Han er en erfaren systemudvikler med mange personlige interesser inden for IT. Han er aktiv inden for flere IT græsrodsbevægelser og stor open-source tilhænger.

I dag er Thomas ledende inden for brugervenlighed, hvor han bl.a. holder foredrag og skriver på bloggen justaddwater.dk.


Write a Comment

Take a moment to comment and tell us what you think. Some basic HTML is allowed for formatting.

Reader Comments

Be the first to leave a comment!