Size matters – arkitektens virtuelle skrivebord


Hvorfor skal det være en programmør som fortæller mig hvordan man som arkitekt kan blive mere effektiv?

Da vi i 3dbyggeri danmark skulle have skærme til vores fine nye macs kiggede de to andre måbende på mig, da jeg holdt fast i at 19" er helt fint. De havde indtil da været fuldstændig overbevist om at arkitekter var blandt dem der brugte de største skærme. “I arbejder jo med CAD! I har masser af programmer åbne på samme tid! Alle ved da at 20" er absolut minimum!”

apple displays
Apple display family

Hvad der åbenbart var almindelig viden i IT-branchen var at en test, der målte effektiviteten hos en grafiker med henholdsvis en 17" og en 30" gav det klare resultat at 30" skærmen gav en forøgelse i effektiviteten på mellem 39% og 74%!

Rapporten kan hentes her. En mere læsevenlig udgave findes på Apples hjemmeside.

En 30" skærm koster hos Dell kr. 8.254,50, Apples model koster kr. 11.199,25 . Det er ikke mange procent den skal forøge effektiviteten, før den er tjent hjem. Og en god skærm holder længe, så det skal nok blive en rigtig god investering over tid.

Nu ved jeg jo godt at arkitekter ikke er grafikere, men hvis man ser på grundlaget for testen er det klart at der er mange af målingerne der kan bruges direkte:

  • Mange programmer åbne på samme tid (hvem sagde fem CAD-tegninger, to Word-dokumenter, tre e-mails og et regneark på én gang!)
  • Finde filer i komplicerede mappestrukturer (”Lå referatet under “dokumenter ud” eller “bygherremøder”?”)
  • Copy-Paste fra et program til et andet (nogen gange laver jeg ikke andet;))
  • Store regneark (”Hvor var det lige prisen på de døre stod?”)
  • Billedbehandling i Bitmap og vektor (”Hvis du lige stiller et træ foran det grimme hjørne, og så ellers sætter 1.000 mennesker foran bygningen så er det fint”)

Vi kender det jo alle sammen godt. Har vi først arbejdet på en stor skærm, er det umuligt at gå tilbage til en mindre. MAN KAN JO IKKE SE NOGET!

Og det skal da heller ikke være nogen hemmelighed at da jeg på mit tidligere arbejde fik en 19" skærm at arbejde på, frem for en 17", følte jeg mig rigtig godt behandlet. Og lad os bare være ærlige, alene dette har nok betalt skærmen hjem ;)

Der er ingen vej udenom: “Size matters!”

siemens display
Siemens large monitor

Information and Links

Join the fray by commenting, tracking what others have to say, or linking to it from your blog.


Other Posts
Æbler alle vegne
Brugerdreven innovation i praksis

Om forfatteren

Photograph of author Tore

Tore Hvidegaard, Arkitekt MAA

Partner i 3dbyggeri danmark, og arbejder til dagligt med integration af nye digitale værktøjer i byggebranchen. Har gennem en årrække arbejdet som praktiserende arkitekt og underviser i CAD, 3D og visualisering.

Fokus er opsamling af ny viden, bedre kommunikation og mere vidensdeling, også på tværs af traditionelle fagskel.


Write a Comment

Take a moment to comment and tell us what you think. Some basic HTML is allowed for formatting.

Reader Comments

Be the first to leave a comment!