Kom ud med viden…og få viden igen.


Noget af det bedste ved at specialiserer sig i et område som “Det Digitale Byggeri” (DDB) og digitalisering af byggematerialer, er den store viden om området man efterhånden for indsamlet. Og en af de bedste måder at få mere viden på, er ved at fortælle andre hvad man ved. Specielt til folk som har en anden indgang end en selv, det er her man får de virkelig skarpe spørgsmål. Nogle gange kan de være utrolig svære at svare på, og man skal lige lære ar der ikke er noget flovt i at melde pas, undersøge sagen og efterfølgende vende tilbage med svaret.

På den måde bliver ens viden konstant udfordret og udviklet. Det jo også det en stor del af DDB handler om, bedre kommunikation og mere vidensdeling.

Byggebranchen er ikke just kendt for at være den, som først implementerer nye værktøjer og åbner op, og slet ikke når det drejer sig om IT. Enkeltdelene i DDB har eksisteret i mange år og DDB er som sådan bare en opsamling af eksisterende metoder og værktøjer sat i orden og gjort obligatoriske. I andre lande er det store bygherrer der tager initiativet til dette, men Danmark har åbenbart en størrelse som gør at det er staten der skal være forgangsmand. Og det var tydeligvis lige det kick der skulle til, for der er godt gang i byggebranchens omstillingen til den digitale verden.

Der er stor interesse for DDB, og jeg forstår godt hvorfor. Alle kan blive bjergtaget af de nye ting der sker, de muligheder der udfolder sig og den “fagre nye verden” diskurs der er kommet frem. En anden ting er alle følgevirkningerne, og de spørgsmål som ingen rigtig har taget stilling til endnu. Det er de ting som godt kan gøre folk urolige og skeptiske.

Hvilke konsekvenser får det for rådgivernes kontrakter og honorar, hvad sker der hvis arkitekten ikke leverer det aftalte til ingeniøren, hvis fejl er det hvis der er mangler i den beskrivende mængdefortegnelse osv. osv.

Vi skal ikke benægte problemerne ved digitalisering, det ville være det samme som at benægte fordelene. Men vi skal være bedre til fortælle om de problemer der opstår som følge af digitaliseringen og ikke mindst hvordan vi løser eller har løst dem.

Problemet er, at inden for byggebranchen er der ingen kotume for dette. Parolen er at man skjuler sine problemer (også nogle gange for sig selv!), hemmeligholder sine løsninger, og gør alt for at konkurrenter ikke får fat i dem. Men den tid hvor man holdt alt viden inden for firmaets tunge vægge er forbi; murene skal ned.

Det at et firma fortæller om hvad det kan og deler ud af sine erfaringer er ikke en svaghed, det er en styrke. Andre brancher har set dette, deres ansatte fortæller løs og firmaerne øger alligevel, eller netop på grund af dette, deres omsætning. Byggebranchen er endnu en gang bagefter, og taber endnu engang gevinsten på gulvet.

Vidensdeling MELLEM firmaer skal blive virkelighed. Vi bliver nød til at lære af hinandens fejl såvel som succeser, hvis ikke det sker er vi dømt til gentagelser.

Så lad os komme i gang, lad os åbne offentlige fora, få medarbejderne til at blogge, gå sammen i netværk og få delt den viden. Hvis du deler din viden med ti andre, så kan du få viden tifold igen!

Information and Links

Join the fray by commenting, tracking what others have to say, or linking to it from your blog.


Other Posts
Online vidensdeling i Danmark?
Er internationaliseringen over os?

Om forfatteren

Photograph of author Tore

Tore Hvidegaard, Arkitekt MAA

Partner i 3dbyggeri danmark, og arbejder til dagligt med integration af nye digitale værktøjer i byggebranchen. Har gennem en årrække arbejdet som praktiserende arkitekt og underviser i CAD, 3D og visualisering.

Fokus er opsamling af ny viden, bedre kommunikation og mere vidensdeling, også på tværs af traditionelle fagskel.


Write a Comment

Take a moment to comment and tell us what you think. Some basic HTML is allowed for formatting.

Reader Comments

Be the first to leave a comment!